Svi koji su pod sankcijama SAD su dobrodošli u Srbiju

Sankcije koje su uvedene zvaničnicima RS, ali i Srbije, komentirao je i Aleksandar Vučić danas u Banjoj Luci nakon sastanka s Miloradom Dodikom.

Istakao je da Srbija poštuje Povelju UN i principe međunarodnog prava, te sve norme Dejtonskog sporazuma i Ustav BiH.

“Srbija je poštovala i poštuje teritorijalni integritet BiH, ali i integritet dva entiteta unutar BiH i tri konstitutivna naroda. Očekujemo od BiH da na isti način poštuje teritorijalni integritet Srbije u skladu sa Poveljom UN, što nije bio slučaj prilikom nedavnog glasanja u Vijeću Evrope”, rekao je Vučić.

Komentarajući sankcije koje su SAD uvele najvišim zvaničnicima RS, kao i šefu BIA Aleksandru Vulinu, Vučić je rekao da su to loše vijesti zbog kojih treba biti zabrinut i naći adekvatna rješenja.

“Srbija smatra da su sankcije neprimjerene i nezaslužene i u skladu sa tim, bez obzira što smo mala zemlja, odnosit ćemo se prema sankcionisanim osobama kao da sankcije ne postoje i nećemo ih primjenjivati niti uvažavati. To je za nas jedina moguća odluka jer je pravična i pravedna, ali teška, jer će Srbija zbog toga vjerovatno trpiti posljedice”, rekao je Vučić.

On kaže da sve osobe koje se nalaze pod američkim sankcijama su dobrodošle u Srbiju.

Vučić je istakao da se Srbija zalaže za bliže odnose sa BiH u cjelini jer žele da imaju najbliže moguće odnose i sa Bošnjacima i sa Hrvatima.

“Želimo što više saradnje. Nikada nećemo odustati od Otvorenog Balkana jer smatramo da bi to donijelo dobro svim građanima. Želimo da pomognemo svim opštinama u BiH. Memorandum o saradnji o izgradnji dva memorijalna centra za jasenovačke žrtve je veoma važan za nas”, istakao je Vučić.