Tehnološki divovi prijete napuštanjem britanskog tržišta

Veliki tehnološki divovi poput Microsofta, WhatsAppa ili Amazona zaprijetili su odlaskom iz Velike Britanije nakon što su u toj zemlji objavljeni propisi koji su “tačka preokreta” za odlazak ovih kompanija.

Britanski propisi, koji su vrlo brzo osmišljeni, a uskoro bi trebali stupiti na snagu, nešto su zbog čega velike tehnološke kompanije smetaju. Velika Britanija želi usvojiti Zakon o sigurnosti na internetu, koji bi propisao pravila rada i visoke kazne za firme u slučaju kršenja, te Zakon o digitalnom tržištu.

S obzirom na to da bi moć bila u regulatoru koji nadzire tržišno natjecanje u Velikoj Britaniji, tehnološke firme smatraju da je to prevelika sloboda za jedno tijelo i da im je time ugroženo poslovanje, prenosi Seebiz.

Zakon o sigurnosti na internetu, čije je donošenje najavljeno za jesen, propisuje stroga pravila u pogledu praćenja sadržaja na društvenim mrežama s ciljem zaštite djece. Prekršaji podliježu visokim novčanim kaznama, kao i zatvorskim kaznama za pojedinačne tehničke voditelje, ako se firme ne pridržavaju pravila.

Jedna klauzula koja se pokazala posebno kontroverznom je prijedlog da se šifrirane poruke, uključujući one poslane putem WhatsAppa, mogu pročitati i predati policiji putem platformi na kojima su poslane, ako se smatra da predstavljaju prijetnju nacionalnoj sigurnosti ili zaštititi djecu od rizika.

Dobrotvorna organizacija za djecu opisala je šifrirane aplikacije za razmjenu poruka kao “prvu liniju” gdje se dijele slike zlostavljanja djece, ali se također smatra ključnim sigurnosnim alatom za aktiviste kampanja, novinare i političare.

WhatsApp, Proton i Signal zaprijetili su napuštanjem britanskog tržišta upravo zbog ovog zahtjeva iz novog zakona.

Prijedlog zakona o digitalnim tržištima također prolazi kroz parlament. Predlaže se da bi britanski regulator tržišnog natjecanja trebao izdvojiti velike tvrtke poput Amazona i Microsofta, dati im pravila koja moraju slijediti i kazniti ako to ne čine.

Microsoft je oštro reagirao kada je Uprava za tržišno natjecanje i tržište (CMA) odlučila blokirati akviziciju diva za video igre Activision Blizzard.

“Ovdje postoji jasna poruka – Evropska unija je privlačnije mjesto za pokretanje posla od Ujedinjenog Kraljevstva”, bjesnio je izvršni direktor Brad Smith.