Turska: Završena etapa Bodrum – Marmaris u sklopu međunarodne utrke jahti

U okviru održavanja 4. Međunarodne utrke jahti pod pokroviteljstvom Predsjedništva Turkiye, održana je prva etapa između Bodruma i Marmarisa, javlja Anadolu.

Uz doprinose Ministarstva omladine i sporta Turkiye, Ministarstva kulture i turizma, te uz podršku guvernera Mugle, glavnog sponzora DHL Expressa i u koordinaciji Turske jedriličarske federacije i istanbulskog “Open Sea Yacht Racing” kluba, jedriličari i trkači iz cijelog svijeta bore se za titulu kroz više etapa utrke koja će biti okončana dodjelom medalja u Bodrumu 30. jula.

Ekrem Yemlihaoglu, predsjednik “Istanbul Offshore Yacht Racing Kluba”, koji u okviru Programa aktivnosti Turske jedriličarske federacije organizuje međunarodne utrke jahti od 25. jula do 30. oktobra, poručio je da će ove godine utrke biti održane u dvije serije.

Odgovarajući na pitanja novinara Anadolu, Yemlihaoglu je kazao da će se prva utrka održati u Mugli između 25 i 30. jula na ruti Bodrum – Marmaris.

“Druga utrka će biti Kup Republike na Bosforu, u Istanbulu na Dan republike 29. oktobra, a naša organizacija koja traje preko 29 godina postala je tradicionalna”, rekao je.

Ističući da organizacije koje organizuju daju veliki doprinos jedriličarskom sportu u Turkiye, Yemlihaoglu je rekao kako se “trudimo da izvršimo zaista veliki zadatak za promociju naše domovine. Takođe, nalazimo se na veoma prestižnoj poziciji”.

  • Turkiye će sustići vodeće zemlje u jedrenju-

Ekrem Yemlihaoglu izjavio je da će Turkiye sustići vodeće zemlje u jedrenju.

Osvrćući se na činjenicu da Turska ima veoma ozbiljne timove koji se takmiče u inostranstvu, Yemlihaoglu je rekao da su “to sportovi koji se rade uz velike troškove, naravno, ali postoje timovi koji su postigli velike uspjehe. Sportisti našeg jedriličarskog saveza i klupski sportisti postižu velike uspjehe u svojim olimpijskim pripremama i audicijama u mlađim uzrastima. Mislim da smo na nivou evropskih zemalja u odnosu na europske zemlje, ali mislim da smo zaista na nivou europskih zemalja. Dajemo sve od sebe”.

  • Goste privlače prirodne ljepote-

Yemlihaoglu je izjavio da su njegovi gosti koji su došli u Turkiye na plovidbu bili iznenađeni standardima zemlje u tom pogledu.

“Naši gosti iz inostranstva su zaista iznenađeni ljepotama Turkiye i njenim kapacitetom za ovaj sport. Pod kapacitetom mislim na marine, sudijske komisije i klupske vještine. Jedriličari i jedrenje je oblast u kojoj smo ranije bili zastupljeni s manje mogućnosti u Evropi i svijetu. I oni su iznenađeni što imamo tako visoke tehničke kapacitete koji su pun pogodak uz prirodne ljepote naše zemlje”, zaključio je.