Tužilaštvo traži produženje pritvora i za Seida Hadžibajrića i Elmedina Karišika

Tužilaštvo BiH zatražilo je od Suda BiH produženje pritvora još za tri mjeseca Seidu Hadžibajriću, sinu Ibrahima Hadžibajrića, i Elmedinu Karišiku, vlasniku firme Plaza, uhapšenim u okviru akcije “Start”.

U prijedlogu Tužilaštva kao razlog za produženje pritvora su navedeni opasnost od bijega i utjecaj na svjedoke i saučesnike.

Karišik i Hadžibajrić već su tri mjeseca u pritvoru u Vojkovićima.

U okviru ove istrage uhapšeni su i Mustafa Dedić i Emina Rogo, koja se brani sa slobode. Također, uhapšeni su i Ibrahim Hadžibajrić i sekretarka Općine Stari Grad Destanović, piše Avaz.

Ibrahim Hadžibajrić i Destanović su pod nadzorom Tužilaštva KS i predložen im je također novi pritvor.

Podsjećamo, Ibrinog sina Karišika i Rogu je raskrinkala Sky aplikacija, a prema tvrdnjama tužilaca, oni su bili povezani s narkogrupama.

Tužilac Džermin Pašić je ročištu u junu istakao da je riječ o grupi koja je raspolagala nevjerovatno velikim sumama novca.

Pašić je kazao da je 80 posto novca od parking prostora u općini Stari Grad išlo Hadžibajriću. Novac je čuvao kod Karišika, koji ga je u Sky komunikaciji obavještavao da je novac kod drugih ljudi i na sigurnom.

Tužilac je naveo da se prljavi novac, putem fiktivnih marketinških ugovora, “upumpavao” pravnim licima. Kazao je da je Dedić priznao da je bio fiktivno odgovorno lice te da je Elmedin Karišik svime upravljao. Istakao je da je Elmedin Karišik vođa organizirane grupe.

Tužilac je, također, naveo da postoje komunikacije kriptovanim telefonima između S. A. M. koji je u bijegu i Karišika.