Tuzlaci miljama ispred svih: Nezapamćen skok na svjetskoj listi

U julu je Webometrics, vodeća stranica za rangiranje svjetskih univerziteta, objavila najnoviju listu najboljih visokoškolskih institucija u Bosni i Hercegovini. Rangirano je ukupno 46 univerziteta i visokih škola iz zemlje prema tri kriterija – utjecaju, otvorenosti i izvrsnosti.

Na prvome mjestu u Bosni i Hercegovini nalazi se Univerzitet u Sarajevu, slijedi ga Univerzitet u Banjoj Luci, zatim Univerzitet u Tuzli. Četvrti je Internacionalni univerzitet u Sarajevu, dok je na petom mjestu Sveučilište u Mostaru. Na šestom je mjestu Univerzitet u Istočnom Sarajevu, a na sedmom Internacionalni BURCH univerzitet Sarajevo.

Prema tim podacima, na ljestvici su napredovali Univerzitet u Banjoj Luci koji je s četvrtog mjesta iz siječnja ove godine došao na drugo mjesto, zatim Univerzitet u Tuzli koji je s petog mjesta sada plasiran na treće te Sveučilište u Mostaru koje se sa sedmog mjesta u siječnju sada popelo na peto mjesto.

Univerzitet u Sarajevu na svjetskoj se ljestvici nalazi na 1.576. mjestu najboljih univerziteta u svijetu. Ova visokoškolska ustanova na ljestvici je nešto bolje rangirana nego u januaru ove godine kada je bila na 1.593. mjestu.

Drugorangirani u našoj zemlji, a 2845. u svijetu je Univerzitet u Banjoj Luci koji se u januaru ove godine nalazio na boljem 1864. mjestu.

Na 3183. mjestu u svijetu nalazi se Univerzitet u Tuzli koje je napredovalo sa 3913. mjesta iz januara.

Na petom mjestu u Bosni i Hercegovini i 4253. mjestu u svijetu smješten je Univerzitet u Mostaru koji je na ovo mjesto napredovao sa 4316. mjesta na kojemu se nalazilo u januaru ove godine.

Na 4488. mjestu slijedi ga Univerzitet u Istočnom Sarajevu, na 4664. je Internacionalno BURCH univerzitet Sarajevo, dok je na 5623. mjestu Sarajevska škola nauke i tehnologije. Univerzitet u Bihaću je na 5666. mjestu, Univerzitet u Zenici na 5707. mjestu, a Univerzitet Džemal Bijedić Mostar na 6379. mjestu.

Kada je u pitanju regija, na 328. mjestu u svijetu najbolje je rangiran Univerzitet u Ljubljani.

Prati ga Univerzitet u Beogradu koji je smješten na 442. mjesto. U Hrvatskoj je najbolje Sveučilište u Zagrebu koje se nalazi na 507. mjestu u svijetu.

Univerzitet sv. Ćirila i Metoda u Skoplju na 1545. je mjestu, dok je Univerzitet Crne Gore na 1848. mjestu u svijetu.

Najbolji univerzitet na svijetu je američki Harvard, zatim Stanford, MIT, britanski Oxford, a na petom mjestu je američki Berkeley.

Webometrics rangiranje svjetskih univerziteta inicijativa je Cybermetrics Laba, istraživačke grupe koja pripada Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC), najvećem javnom istraživačkom tijelu u Španiji i djeluje pri ministarstvu obrazovanja.

Rangiranje se vrši od 2004. godine, a do sada je rangirano više od 31.000 univerziteta iz 200 država. Ažuriranje liste se vrši svakih šest mjeseci.