U 95 posto slučajeva: Sudovi nasilnike najčešće kažnjavaju uvjetnim kaznama!

Tri dana nakon tragedije iz Tužilaštva Tuzlanskog kantona saopćili su da timovi MUP-a i Tužilaštva nastavljaju detaljnu istragu vezanu za trostruku likvidaciju i tri ranjavanja u Gradačcu.

O eventualnim propustima u ovom slučaju, ali i stanju sistema sigurnosti u kojem se nalazimo u Dnevniku 3 FTV govorili su direktorica Centra za ženska prava u Zenici Meliha Sendić i advokat Damir Alić.

Prema podacima nevladinih organizacija, u 95 posto slučajeva nasilnik bude osuđen samo na uvjetnu kaznu. To je poražavajuća činjenica – da je kaznena politika izuzetno blaga, istakao je Alić.

“Kao advokat, ne bih trebao zagovarati strožu kaznenu politiku, ali kao građanin sam jako zainteresovan da ovakve stvari budu sankcionisane rigorozno, posebno kad govorimo o nasilju u porodici i drugim oblicima zlostavljanja žena, a to je sveprisutno u našem društvu”, rekao je Alić.

Naveo je i kako kazne za nasilje u porodici najčešće završavaju uvjetnim osudama, a ako se izrekne zatvorska kazna, ona je uvijek ispod godinu dana, pa ti nasilnici iskoriste mogućnost da otkupe kaznu.

“Treba poraditi i na podizanju svijesti kod građana, cjelokupnog društva, od školskog sistema pa nadalje – o potrebi kvalitetnijeg rješavanja ovih pitanja. Bojim se da ćemo vrlo brzo doći u situaciju da ćemo morati, nažalost, žensku djecu učiti borilačkim vještinama ili kriminalističko-istražnim tehnikama umjesto da učimo svu djecu o pravima koja svi moraju uživati u punom obimu”, poručio je, između ostalog, Alić.

Kad su u pitanju uvjetne kazne, presude se najčešće donose iz vlastitog stava i nasilnici dobijaju olakšavajuću okolnost da su porodični ljudi i hranioci maloljetne djece, navela je Sendić.

“Niz je problema koje treba riješiti, ali bi prije svega trebalo smanjiti tenzije u društvu jer je povećan broj žena koje se obraćaju Centru za ženska prava iz straha. Trebamo pratiti šta rade institucije i pratit ćemo ih, ali trebamo smanjiti tenzije jer ne treba ovo sve da eskalira na način koji neće nikome odgovarati”, zaključila je Sendić.