U Banjaluci postavljen grafit: ‘Kad se vojska na Kosovo vrati’

Grafit “Kad se vojska na Kosovo vrati” osvanuo je u srijedu, 2. avgusta, u Banjoj Luci pored glavne saobraćajnice prema Prijedoru, gradu u kojem su počinjeni neki od najvećih zločina nad nesrbima tokom rata i gdje će u petak politički vrh Republike Srpske, Srbije, te Srpske pravoslavne crkve obilježiti godišnjicu “Oluje”.

Isti grafit ranije je ispisan u nekoliko gradova u Srbiji.

Transparent s istom porukom razvili su navijači fudbalskog kluba Crvena Zvezda tokom prijateljske utakmice sa italijanskim klubom Fiorentina 26. jula u Beogradu.

Poruka grafita je dio pjesme “Ječam žela” koju su ispjevali mitropolit Srpske pravoslavne crkve Amfilohije i vladika Atanasije.

Aktivisti su u februaru u organizaciji Inicijative mladih za ljudska prava i udruženja Krokodil, u parku na beogradskom trgu Slavija, poznatom kao Mitićeva rupa, prekrečili isti grafit. On je ponovo ispisan na istom i nekoliko drugih mjesta u Beogradu.

Grafit u Banjoj Luci osvanuo je uoči dolaska predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, piše RSE.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je ranije najavio da će s Vučićem u petak otići u Prijedor na obilježavanje “Dana sjećanja na Srbe stradale u Oluji” u prisutnosti najvišeg rukovodstva tog entiteta, Srbije i Srpske pravoslavne crkve.

Dodik je kazao da je Prijedor odabran kao mjesto obilježavanja “jer su Prijedorčani prvi dočekali srpske izbjeglice” iz tzv. republike srpske Krajine.