U Banjoj Luci od danas skuplji parking u svim gradskim zonama

Cijena parkinga u svim tarifnim zonama u Banjoj Luci od danas je povećana, saopćeno je iz Gradske uprave ovog grada.

Parking po jednom satu u nultoj zoni poskupio je sa jedne na tri KM, u prvoj zoni sa jedne na dvije KM, a u drugoj zoni sa 0,50 KM na jednu KM.

Cjelodnevna karta za parkiranje u prvoj zoni iznosit će sedam KM, a u drugoj pet KM, najavili su ranije iz banjalučke Gradske uprave.

Cijena mjesečne parking-karte koja se može koristiti samo na parkiralištima u drugoj tarifnoj zoni bit će povećana sa 40 na 60 KM, a godišnje sa 400 na 600 KM.

Cijena povlaštene karte za stanare iznosit će 100 KM godišnje u nultoj zoni, 80 KM u prvoj i 50 KM u drugoj tarifnoj zoni. Stanari zgrada do sada su plaćali povlaštene karte u jedinstvenom iznosu, 10 KM mjesečno ili 50 KM godišnje.

Iz gradskog Odjeljenja za inspekcijske poslove i komunalnu policiju naveli su da je prilagođavanje parking-zona regulativna mjera čiji je krajnji cilj unapređenje saobraćaja.

Iz ovog odjeljenja dodali su da će biti promijenjene zone pojedinih parkinga, a što je definisano novim Pravilnikom o uslovima, načinu korištenja, organizaciji, načinu naplate i kontrole parkiranja na javnim parkiralištima na kojima je uvedena naplata parkiranja na području grada Banje Luke.

Iz Gradske uprave ranije su naveli da cijena parkinga u javnoj garaži u Aleji Svetog Save blok “D” iznosi jednu KM za svaki započeti sat parkiranja, pet KM dnevna, 100 KM mjesečna, 250 KM tromjesečna karta, a godišnja 1.000 KM.