- Balkan
- BiH
- Biznis
- Crna hronika
- Evropa
- FBiH
- Film i TV
- Film/TV
- Horoskop
- Hrana
- Hrana i piće
- Humor
- Izdvajamo
- Koronavirus
- Kultura
- Magazin
- Moda
- Muzika
- Nauka
- Politika
- Ramazan
- Razno
- Regija
- SBK
- Sport
- Svijet
- Tehnologija
- Vijesti
- Vitez
- Zabava
- Zanimljivosti
- Zdravlje
- Žene
U čipsu iz Srbije pronađen visoki nivoi kancerogena!

Na hrvatskoj granici utvrđen je visok nivo kancerogenog akrilamida u čipsu sa ukusom paprike proizvedenom u Srbiji, objavljeno je na internet stranici Evropske komisije.
Proizvod nije ušao na tržište Hrvatske, te je neškodljivo uništen.
Nije saopšteno o kojem čipsu je riječ.
Akrilamid se ne može naći u svježoj hrani i uglavnom nastaje tokom obrade hrane na temperaturama preko 120 stepeni, kao i pri niskoj vlažnosti, što podrazumjeva pečenje, prženje i druge oblike pripreme.
Obično se nalazi u hljebu, prženom krompiru, čipsu, žitaricama za doručak, keksu, krekerima i kafi.
Kako je saopćila Hrvatska agencija za hranu, procjenjuje se da prisustvo akrilamida u hrani može povećati rizik od razvoja raka u svim starosnim grupama.