U junu i julu Sarajevo posjetilo više od 140.000 turista

Završen je Sarajevo Film festival, najveća filmska smotra u regiji i šire koja dokazano u Sarajevo svake godine privuče ogroman broj domaćih i stranih turista.

Prema podacima iz prethodnih godina, broj turista u toku sedmice Sarajevo Film Festivala, duplo je viši nego u sedmici prije i poslije festivala. Iako zvanični podaci za ovogodišnji Festival još nisu poznati, dovoljno je prošetati ulicama grada i uvjeriti se da su preplavljene turistima iz svih krajeva svijeta. Ukoliko oslušnete, primijetit ćete konverzaciju na engleskom, turskom, njemačkom, francuskom, italijanskom, arapskom i drugim jezicima, navode iz Općine Stari Grad.

Ugostiteljski objekti su ispunjeni do posljednjeg mjesta, dok su smještajni kapaciteti u ovom mjesecu u velikoj mjeri popunjeni. Turistička zajednica Kantona Sarajevo još nema zvanične podatke za tekući mjesec, ali su nam ustupili podatke za juni i juli tekuće godine prema kojima je vidljivo da je broj posjeta u ova dva mjeseca veoma blizu rekordnim brojevima iz 2019. godine.

Prema zvaničnim podacima Turističke zajednice Kantona Sarajevo u toku juna i jula ove godine, Kanton Sarajevo, posjetilo je 141.234 turista. Oni su ostvarili ukupno 326.740 noćenja. U istom periodu rekordne 2019. godine 152.665 turista boravilo je u Sarajevu i ostvarilo 352.325 noćenja.

Imajući u vidu da je Stari Grad kulturno-historijsko jezgro grada i njegov najljepši dio koji svaki turista poželi posjetiti, s pravom vjerujemo da su svi ovi turisti posjetili i našu Općinu, kako zbog kulturno-historijskih znamenitosti, tako i zbog mnoštva drugih sadržaja, kažu iz Općin Stari Grad.