U vrijeme ljetne sezone i nesnosnih gužvi građanima je na raspolaganju dodatnih osam graničnih prijelaza

Dok za neke od navedenih prijelaza većina bh. građana i ne zna, najveći broj njih upoznat je s mogućnošću prelaska preko graničnog prijelaza Gabela – Gabela Polje I na kojem se posljednjih dana stvaraju ogromne gužve

Dolaskom još jednog ljetnog vikenda ponovno se očekuju gužve na cestama prema moru i sati čekanja na pojedinim graničnim prijelazima između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, piše Večernji list BiH.

Preko međunarodnih graničnih prijelaza Bijača i Doljani u prvoj polovini jula ove godine povećan je promet u odnosu na lani, zbog čega se, osobito vikendima, bilježe i dulja čekanja te iz Granične policije BiH preporučuju alternativne prijelaze Zvirići, Crveni Grm i Orahovlje. Preko međunarodnog graničnog prijelaza Bijača od 1. do 11. jula ove godine na ulazu u Bosnu i Hercegovinu evidentirana su 46.733 putnika, dok je na izlazu iz BiH zabilježen 43.391 putnik.

U istom razdoblju u prethodnoj godini na navedenom graničnom prijelazu na ulazu u BiH evidentirano je 38.926 putnika, manje za 7807 u odnosu na ovu godinu, dok je na izlazu iz BiH evidentirano 35.045 putnika (manje za 8346).

Međunarodni granični prijelaz Doljani za isto razdoblje u odnosu na prošlu godinu također bilježi povećan broj putnika. Na tom graničnom prijelazu na ulazu u BiH od 1. do 11. jula ove godine evidentirano je 21.279 putnika, dok je na izlazu iz BiH evidentirano ukupno 26.298 putnika. U istom razdoblju lani na ulazu u BiH zabilježeno je 17.995 putnika, dok je na izlazu iz BiH evidentirano ukupno 18.810 putnika.

Iz Granične policije kažu kako su trenutačno manje frekventni granični prijelazi u zoni odgovornosti Postrojbe granične policije Doljani, granični prijelazi Zvirići, Crveni Grm i Orahovlje, preko kojih bi putnici eventualno mogli rasteretiti granične prijelaze na kojima se bilježi porast prometa. Iz Granične policije također savjetuju putnicima da se prije putovanja informiraju o stanju na prijelazima kako bi mogli koristiti alternativne granične prijelaze. A alternativa je više, posebice u ljetnom razdoblju.

Naime, Mješovito povjerenstvo za praćenje provođenja ugovora između BiH i Republike Hrvatske o graničnim prijelazima je na sjednici održanoj 29. juna 2023. godine donijelo odluke kojima se odobrava privremeni međunarodni promet putnika preko stalnih graničnih prijelaza za pogranični promet Gabela – Gabela Polje I, Kozarska Dubica – Hrvatska Dubica i Vaganj – Bili Brig u trajanju od tri mjeseca. Od 3. jula 2023. do 1. oktobra 2023. odobrava se privremeni međunarodni promet putnika preko stalnih graničnih prijelaza za pogranični promet Drinovci – Sebišina, Čitluk – Jovića Most i Duži – Imotica.

Nadalje, od 3. jula 2023. u trajanju od tri mjeseca odobrava se privremeni međunarodni promet putnika preko stalnog graničnog prijelaza za pogranični promet Drinovačko Brdo – Slivno. Odobren je i privremeni međunarodni promet putnika preko stalnog graničnog prijelaza za pogranični promet Orahov Do – Slano u trajanju od tri mjeseca. Dakle, u vrijeme ljetne sezone građanima je na raspolaganju dodatnih osam graničnih prijelaza, što im može pomoći izbjeći gužve i višesatna čekanja na prelazak državne granice, osobito na putu prema moru.

Dok za neke od navedenih prijelaza većina bh. građana i ne zna, najveći broj njih upoznat je s mogućnošću prelaska preko graničnog prijelaza Gabela – Gabela Polje I na kojem se posljednjih dana stvaraju ogromne gužve. Stanovnici Hercegovačke ulice u Metkoviću zbog nesnosnih gužvi na GP Gabela Polje planiraju povući radikalne poteze – blokirati promet i granični prijelaz za vrijeme najvećih gužvi.

Kako ističu nezadovoljni mještani GP Gabela 1, po svim svojim karakteristikama (infrastrukturalnim i lokacijskim), nikako ne udovoljava potrebama za veći prolazak vozila jedan ulazni i izlazni trak u oba smjera. Apeliraju na vikend turiste iz BiH da pri povratku koriste i druge granične prijelaze, posebice MGP Nova Sela – Bijača koji je jedan od najvećih u državi te svojim infrastrukturalnim karakteristikama može adekvatno odgovoriti na ovaj problem (4 ulazna i izlazna traka po potrebi).

Da su gužve na ovom prijelazu uistinu velike, potvrđuje nam i Mostarac koji je u četvrtak u kasnim večernjim satima prelazio ovaj granični prijelaz.

– Vraćao sam se iz Hrvatske te, želeći izbjeći gužvu na Doljanima, krenuo prema Gabeli, gdje me dočekala ogromna kolona. Nevjerojatno, radni dan, kasno navečer čekao sam 45 minuta na prelazak granice – kazao nam je. Zanimljivo je da su manje na prelazak granice čekali putnici na Crvenom Grmu u nedjelju. Kako su nam posvjedočili, u oba smjera čekali su pola sata