U Zagrebu održana komemoracija za košarkaškog velikana Mirka Novosela

U Zagrebu je danas održana komemoracija povodom smrti Mirka Novosela u organizaciji Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO), javlja Anadolu.

Na komemoraciji o nedavno preminulom Mirku Novoselu, velikom košarkaškom treneru koji je ostavio značajan trag u svjetskoj i regionalnoj košarci, govorili su njegova supruga, prijatelji i kolege te gradski, državni i sportski dužnosnici.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izrazio je sućut obitelji Mirka Novosela kao i njegovim prijateljima i kolegama iz košarkaškog svijeta.

“Mirko Novosel je bio alfa i omega hrvatske košarke. To znamo svi koji smo se bavili tim sportom, koji volimo košarku i koji smo pratili uspjehe hrvatske košarke i u vremenu bivše Jugoslavije i u vremenu slobode i samostalnosti”, izjavio je Plenković.

Košarka koju je Mirko razvijao i poticao postala je fenomen, a taj sportski uspjeh Novosel je transformirao u opći hrvatski graditeljski poduhvat dovođenjem Univerzijade u Zagreb 1987. godine. Dodao je kao je Novosel svojevremeno bio i dio Vlade Hrvatske kao pomoćnik ministra za sport.

“Mirko Novosel doista je bio ikona naše košarke, trener koji je svojim radom doprinio ogromnom razvoju hrvatske košarke, sporta općenito. Od svojih juniorskih početaka 1952., Mirko je bio ogledni primjer za sve košarkaše u Hrvatskoj”, rekao je gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević u svom obraćanju.

Tomašević je dodao kako je doprinos Novosela, kao rođenog Zagrepčanina, za grad Zagreb nemjerljiv, posebno u organizaciji Univerzijade 1987. godine, kada je Zagreb dobio brojne infrastrukturne projekte.

O svom bivšem treneru govorio je i Aleksandar Petrović, koji je naglasio kako do Mirkova dolaska nije bilo moguće srušiti SSSR.

“Mirko je postavio okvir, a igrači nevjerojatne košarkaške inteligencije to su ostvarili, Slavnić, Kićanović, Dalipagić, neponovljivi Ćosić. Rezultat je 11 uzastopnih pobjeda nad SSSR-om”, kazao je Petrović.

Legendarni hrvatski trener Mirko Novosel preminuo je u 86. godini.

Mirko Novosel primljen je u košarkašku Kuću slavnih 2027. godine, a posljednji ispraćaj najtrofejnijeg hrvatskog košarkaškog trenera i velikana nacionalnog sporta, održan je u subotu na zagrebačkom groblju Mirogoj.