Uber poslovao s dobiti prvi put otkad postoji

Digitalna platforma za usluge prijevoza izvijestila je da je drugo tromjesečje zaključila s dobiti, prvi put otkada je osnovana, i najavila da planira proširiti poslovanje i na putovanja na odmor. Uberov prihod porastao je od aprila do juna za 14 posto, na 9.2 milijarde dolara, navodi BBC.

U Evropi, Latinskoj Americi, Africi, na Bliskom istoku i u azijsko-pacifičkoj regiji poskočio je oko 30 posto. U SAD-u i Kanadi porastao je pak samo četiri posto zbog slabih rezultata u prijevozu tereta.  

Odjel taksi-usluga ponovo je zabilježio snažan rast prihoda, za 40 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, nakon slabog pandemijskog razdoblja i problema s manjkom vozača. Poskočio je i prihod u odjelu dostave hrane, za 30 posto.

25 miliona vožnji dnevno

Kompanija je prvi put tromjesečje zaključila s operativnom dobiti, od 326 miliona dolara. U istom prošlogodišnjem razdoblju poslovala je s operativnim gubitkom od 713 miliona dolara. 

Od aprila do juna zabilježili su ukupno 2.3 milijarde vožnji, za 22 posto više nego prošle godine. Dnevni prosjek iznosio je 25 miliona vožnji.

Hina