Ugašen požar, propada opoziv Srđana Mandića

Prava politička drama odvijala se jučer nakon što vijećnici NiP-a, zajedno sa SDA, pokrenuli opoziv načelnika Općine Centar Sarajevo Srđana Mandića. Potez vijećnika NiP-a naljutio je koalicione partnere iz Trojke, prije svega Našu stranku, koja je potom dovela u pitanje rekonstrukciju, ali i opstanak Vlade KS.

Prema informacijama Raporta, predsjednik NiP-a Elmedin Konaković nije bio upoznat sa nakanama svojih vijećnika u Općini Centar pa je sinoć zakazao hitni sastanak stranačkih organa kojem su prisustvovali i “solo maheri”.

Sastanak je trajao više sati, a otegao se do kasno u noć. Prema našim informacijama, vijećnici koji su radili mimo stranačkih organa, natjerani su da obustave opoziv. Kako nam je rečeno, postoji opcija prema kojoj će se u naredna 72 sata sve raspetljati, a potrebno je da se Mandić pozove na zakonsko pravo prema kojem će tražiti još jedno izjašnjenje o opozivu:

“Vijeće, odnosno, načelnik/ca može u roku od tri dana nakon donošenja odluke zatražiti da vijeće, odnosno načelnik/ca preispita odluku ili akt koji smatra neustavnim ili nezakonitim. U slučaju iz prethodnog stava nadležni organ dužan je preispitati svoju odluku, odnosno akt u roku od 30 dana i obavijestiti vijeće, odnosno načelnika o svojoj odluci do kada se taj akt neće izvršiti”.

Pored toga, prema našim informacijama, Konaković je jutros održao sastanak sa Srđanom Mandićem kako bi ga uvjerio da NiP ne stoji iza opoziva, i da će to biti riješena stvar.