UN: Cijene hrane u svijetu u julu porasle su nakon dvomjesečnog pada

Cijene hrane porasle su u julu, prvi put od kraja prošle godine, potaknute poskupljenjem biljnih ulja nakon isteka sporazuma o izvozu preko Crnog mora, izvijestila je agencija Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu FAO.

Indeks cijena košarice osnovnih prehrambenih proizvoda porastao je u julu za 1,3 posto u odnosu na revidiranu vrijednost u maju i iznosio je u prosjeku 123,9 bodova. Time je okončan šestomjesečni period pada cijena, prenosi Hina.

U odnosu na prošlogodišnji juli cijene su bile niže oko 12 posto. Najviši nivo dosegle su u martu prošle godine, na početku ruske invazije na Ukrajinu.

Biljna ulja poskupjela su 12 posto u odnosu na maj, odražavajući 15-postotno poskupljenje suncokretovog ulja nakon isteka sporazuma koji je garantirao siguran izvoz ukrajinskih žitarica i uljarica preko Crnog mora. Ukrajina je vodeći svjetski izvoznik suncokretovih sjemenki.

Rusija je odbila produžiti sporazum, tvrdeći da nisu ispoštovane odredbe o ublažavanju sankcija Moskvi kako bi se omogućio izvoz ruskih žitarica i gnojiva.

Rast cijena

Poskupjele su i druge uljarice budući da ih proizvođači usmjeravaju u proizvodnju goriva, potaknuti zabrinutošću za proizvodnju i rast cijena sirove nafte.

Žitarice su pak u julu blago pojeftinile, za 0,5 posto u odnosu na maj, budući da je pad cijena žitarica grubog zrna, poput kukuruza, amortizirao više cijene pšenice i riže.

Kukuruz je pojeftinio 4,8 posto zbog očekivane dobre žetve u Južnoj Americi i postepenog oporavka proizvodnje u SAD-u. Pšenica je pak poskupjela za 1,6 posto zbog neizvjesnog ukrajinskog izvoza i suše u Sjevernoj Americi.

Najviše je poskupjela riža, za 2,8 posto, zbog ograničenog indijskog izvoza, što bi moglo ugroziti opskrbu hranom najsiromašnijih, upozorava FAO.

Blago su u julu pojeftinili i mlijeko i mliječni proizvodi te meso, zbog solidne ponude.

Najviše je u julu pojeftinio šećer, gotovo četiri posto, zbog povoljnih izgleda opskrbe iz Brazila i Indije. U odnosu na prošlogodišnji juli još je uvijek skuplji gotovo 30 posto.

Tanjug