Već šest mjeseci se nalazi u zatvoru: Daniju Alvesu će se suditi za silovanje

Brazilskom nogometašu Daniju Alvesu (40) sudit će se za seksualni napad, kaznenu kategoriju koja uključuje silovanje u Španiji, potvrdio je u ponedjeljak viši sud Katalonije za AFP.

Bivši brazilski reprezentativac i zvijezda trofejne Barcelonine generacije suočen je teškim optužbama za seksualni napad u noćnom klubu u Barceloni 31. decembra 2022. godine, prenosi Hina.

Suđenje čeka iz zatvora u kojem se nalazi od januara, a ako bude proglašen krivim, čeka ga kazna zatvora između 6 i 12 godina.

Datum suđenja još nije određen, priopćio je sud, dodajući da će optužbe protiv bivšeg igrača Barcelone, Juventusa i PSG-a biti iste kao one koje se spominju u istrazi, odnosno “zločin seksualnog napada”.

Navedeni sud u Barceloni zaključio je istragu nakon što je proveo posljednji preostali test, psihološki pregled žrtve u Jedinici za psihologiju Instituta za pravnu medicinu i forenzičke znanosti Katalonije (IMELEC).

Alvesova obrana neće uložiti žalbu na ovu odluku te se 3. avgusta mora pojaviti pred sucem za prekršaje kako bi ga obavijestili da će mu se suditi.

Dani Alves je u zatvoru od 20. januaru kada je optužen za navodni seksualni napad u spomenutom noćnom klubu u Barceloni krajem godine i ne očekuje se da će biti pušten prije suđenja, jer je sud u Barceloni u dva navrata odbio njegov zahtjev za privremeno puštanje na slobodu.

Alves je karijeru počeo u domovini igrajući za Bahiju, a potom je igrao za Sevillu, Barcelonu, Juventus, PSG, Sao Paulo i meksički UNAM.

Tokom karijere je osvojio čak 40 trofeja. Najviše uspjeha je imao s Barcelonom s kojom je osvojio 23 trofeja, šest je osvojio u dresu PSG-a, pet sa Sevillom, četiri s brazilskom vrstom, a dva s Juventusom.

Pritom je osvojio tri Lige prvaka, te dva Kupa UEFA, dok je s Brazilom dva puta bio prvak Južne Amerike.

Alves je u karijeri odigrao 909 utakmica postigavši 65 golova i upisavši 216 asistencija.

(FENA)