Viškoviću ponovo svaljuje krivicu: Sarajevo omaložava zbog neke tamo fotografije

Premijer Republike Srpske Radovan Višković okrivio je Sarajevo zbog fotografije Bošnjaka kojom su pokušali predstaviti kao progon Srba.

Višković je za medije u entitetu RS rekao da je obilježavanje 28 godina od ‘pogroma tokom akcije Oluja’ proteklo dostojanstveno i civilizacijski, a da sada iz Sarajeva pokušavaju to da omalovaže isticanjem da se “tamo potkrala neka fotografija”.

“Očito niko od njih nije slušao riječi Njegove svetosti patrijarha srpskog koji je rekao – suza je suza, bol je bol, bez obzira da li došla od majke u bijeloj ili crnoj marami, dijete je dijete i mi to moramo što prije shvatiti”, rekao je Višković Srni.

Višković je istakao da se mora odati pijetet gdje god da su bile žrtve i ko god da je pretrpio žrtve.

On je ukazao da je u Hrvatskoj, koja je sada članica EU, bilo etničko čišćenje jednog naroda i da u toj zemlji sada skoro i da nema Srba.

Višković je podsjetio da su ljudi tokom akcije “Oluja” “ubijani u kolonama i van Republike Srpske Krajine, na prostoru Republike Srpske, na Petrovačkoj cesti, kada je nedužna kolona djece, staraca, civila bombardovana od hrvatske avijacije”.

On je dodao da su logističari čitave operacije “Oluja” bili SAD i NATO, koji su pomogli Hrvatskoj u tom zločinu.

On je ukazao da je bilo osporavanja da se obilježavanje Dan sjećanja organizuje u Prijedoru, te naglasio da je to bio prvi grad koji je dočekao prognane Srbe iz Republike Srpske Krajine.

Višković je podsjetio da su samo dan prije toga Bošnjaci obilježavali stradanje svojih žrtava i da im niko to nije osporavao, jer oni imaju pravo da to rade.

“Ali ne možete nama zabraniti. Mi samo želimo da budemo ravnopravni sa ostalima. Nikome ne zabranjujemo da obilježava svoje važne datume. Srpska je uvijek spremna da pruži ruku pomirenja ali morate uvažiti Srpsku, njene institucije i žrtve koje su date za stvaranje Srpske”, rekao je Višković.