Vojska izvela puč u Nigeru, zatvorene kopnene i zračne granice

Vojska je u zapadnoafričkoj zemlji Nigeru na nacionalnoj televiziji objavila da izvodi državni udar. Izjavili su da su raspustili ustav, suspendirali sve institucije i zatvorili granice zemlje.

Predsjednikovi gardisti drže predsjednika Nigera Mohameda Bazoumu u palači u glavnom gradu Niameyu, a regionalni čelnici organizirali su brzu posredničku misiju kako bi pokušali spriječiti još jedno potencijalno otimanje vlasti u zapadnoj Africi.

Afrička unija i zapadnoafrički regionalni blok ECOWAS osudili su ono što su nazvali pokušajem državnog udara, pozivajući pobunjenike da oslobode Bazouma i vrate se u vojarne.

Sjedinjene Države pozvale su na oslobađanje predsjednika, a Europska unija, Ujedinjeni narodi, Francuska i drugi osudili pobunu i rekli da zabrinuto prate događaje.

U televizijskom obraćanju u srijedu, pukovnik Amadou Abdramane, zajedno s devetoricom drugih uniformiranih vojnika iza njega, izjavio je: “Mi, snage odbrane i sigurnosti… odlučili smo okončati režim koji poznajete.”

Uzrok tome je kontinuirano pogoršanje sigurnosne situacije i loša ekonomska i socijalna situacija.

Također je rekao da su sve institucije zemlje suspendirane i da će šefovi ministarstava brinuti o svakodnevnim poslovima.

Sve vanjske partnerske zemlje mole se da se ne miješaju“, nastavio je.

Kopnene i zračne granice su zatvorene dok se situacija ne stabilizira.

Dodao je da će noćni policijski sat biti na snazi od 22:00 do 05:00 lokalnog vremena do daljnjeg.

Pukovnik Abdramane je rekao da vojnici djeluju u ime Nacionalnog vijeća za zaštitu domovine (CNSP).

Američki ministar vanjskih poslova Antony Blinken uvjetovao je nastavak pružanja pomoći Nigeru očuvanjem demokracije u toj afričkoj zemlji, priopćio je State Department.

Čvrsto gospodarsko i sigurnosno partnerstvo Sjedinjenih Država i Nigera ovisi o očuvanju demokracije i poštovanju vladavine prava i ljudskih prava“, rekao je Blinken u telefonskom pozivu nigerskom predsjedniku Mohamedu Bazoumu, kojega su zadržali pripadnici predsjedničke garde.

Washington “osuđuje pokušaj preuzimanja vlasti silom i svrgavanja ustavnog poretka“, dodao je američki državni tajnik, stoji u priopćenju.

Antony Blinken naglasio je i “čvrstu podršku” Washingtona “predsjedniku Mohamedu Bazoumu i demokratiji u Nigeru”, priopćio je State Department.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres “oštro osuđuje neustavnu promjenu vlasti” u Nigeru, priopćio je njegov glasnogovornik nakon što je vojska objavila da je svrgnula s vlasti predsjednika Mohameda Bazouma.

Guterresov glasnogovornik Stéphane Dujarric priopćio je da je glavni tajnik UN-a “duboko zabrinut” zbog toga što članovi predsjedničke garde drže u zatočeništvu predsjednika Bazouma.

Glavni tajnik poziva na trenutačni prekid svakog djelovanja koje narušava demokratske principe u Nigeru“, dodao je Dujarric.

Niger, čija je povijest obilježena državnim udarima, jedan je od zadnjih saveznika zapadnih zemalja na području Sahela opustošenog džihadističkim nasiljem, i čije su se dvije susjedne države, Mali i Burkina Faso, u kojima je nakon puča na vlasti vojska, okrenule prema drugim partnerima, među kojima je i Rusija.

Antony Blinken naglasio je i “čvrstu podršku” Washingtona “predsjedniku Mohamedu Bazoumu i demokraciji u Nigeru”, priopćio je State Department.

Niger se bori s dvije islamističke pobune – jedne na jugozapadu koja je 2015. godine krenula iz Malija, a druge na jugoistoku koja uključuje džihadiste bazirane u sjeveroistočnoj Nigeriji.

Militantne skupine povezane s al-Qaidom i Islamskom državom aktivne su u toj afričkoj zemlji.

Predsjednik Bazoum, koji je demokratski izabran 2021. godine, blizak je saveznik Francuske i drugih zapadnih zemalja.

Niger je doživio četiri puča od neovisnosti od Francuske 1960. godine, kao i brojne druge pokušaje pučeva.

Patria