Vranješ: Cvijanović je podržala moj rad, nisam napravio nikakav prekršaj

Ambasador BiH u Srbiji Aleksandar Vranješ izjavio je da je, povodom informacije u medijima da su članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Denis Bećirović tražili od ministra Elmedina Konakovića da ga pozove na hitne konsultacije, razgovarao sa Željkom Cvijanović i da je dobio podršku za svoj rad. “Cvijanović me informisala da Predsjedništvo nije raspravljalo na tu temu na sjednici, te da ne postoji saglasnost Predsjedništva da me Ministarstvo vanjskih poslova pozove na konsultacije”, naglasio je Vranješ, prenio je RTRS.
Ambasador BiH u Srbiji je naveo da je Cvijanović istakla da smatra da nije napravio nikakav prekršaj činjenicom da se sastao sa direktorom jedne institucije u državi prijema.

“Cvijanović mi je iskazala podršku i istakla da nisam dužan da postupim ukoliko bi poziv na konsultacije stigao u Ambasadu, te mi poželjela sreću u daljem radu”, istakao je Vranješ. Ranije je smo objavili da je zatraženo od Ministarstva vanjskih poslova BiH da ambasadora BiH u Srbiji Aleksandra Vranješa pozove na hitne konsultacije u Sarajevo.

“Povodom izjava koje je ambasador Bosne i Hercegovine u Beogradu Aleksandar Vranješ dao na sastanku s direktorom Bezbjedonosno-informativne agencije Republike Srbije, Aleksandrom Vulinom, a naročito nakon njegove medijske izjave za iskazivanje zahvalnosti istom, zbog davanja stipendije dvjema studenticama, tražimo od Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine da ambasadora Vranješa pozove na hitne konsultacije u Sarajevo, kako bi objasnio svoje postupke”, stoji u zahtjevu.

Podsjećamo, ambasador Bosne i Hercegovine u Srbiji Aleksandar Vranješ razgovarao je prije dva dana u Beogradu s direktorom Bezbjednosno-informativne agencije (BIA) Aleksandrom Vulinom, koji se odnedavno nalazi na američkoj crnoj listi.

Vranješ je zahvalio Vulinu na “podršci” studenticama sarajevskog Fakulteta za kriminalistiku koje su na dan obilježavanja genocida u Srebrenici na društvenim mrežama veličala ratne zločince.