Vranješ: Skandal sa studentkinjama nikada se ne bi desio u Banjaluci ili Istočnom Sarajevu

-Skandal sa studentkinjama, samo zato što su iskazale stav suprotan stavovima bošnjačke političke elite, izgubile pravo na obrazovanje u Sarajevu i gotovo linčovane u gradu u koji su došle da studiraju, nikada se ne bi desio u Banjaluci, ili Istočnom Sarajevu. A zamislite hipotetički da se desi, kakvi bi bili pritisci na Republiku Srpsku rekao je Aleksandar Vranješ, ambasador BiH u Srbiji.

– Naša djeca imaju potpuno drugačiji pogled na istoriju, drugačije su odgojeni. Oni znaju da su Naser Orić i Alija Izetbegović zločinci – kaže Vranješ.

– Ako se nešto kaže što ne treba može se odgovarati krivično, ali sada nije ni to dovoljno, već treba gledati šta nam djeca objavljuju na društvenim mrežama i onda pokrenuti linč, ako se to ne kome sviđa ili ne. Imamo gomile ljudi koji se zalažu za ljudska prava, slobodu govora, ali s druge strane djevojku koja digne tri prsta, to je skandal. Narative Sarajeva ne prihvata Republika Srpska, jer ovdje je general Ratko Mladić heroj – pojasnio je Vranješ.

Vranješ ističe da se ovakvim potezima pokušavaju diplomate zastrašiti, građani u globalu da ne smiju javno misliti svojom glavom, već onako kako političke mase u Sarajevu žele.

– Nisam pogriješio što sam se našao sa Aleksandrom Vulinom, čak mislim da je to bila i moja obaveza. Tim djevojkama je potpuno nelegalno ukinutu pravo na školovanje, i neko je prišao i pružio im ruku – poručio je Vranješ.

Poziv dva člana Predsjedništva BiH da bude pozvan na konsultacije smatra potpuno nelegalnim.

– Kada Zlatko Lagundžija koji je u Njujorku, napravi falsifikat Gutereševog pisma, onda je to dobrodošlo. Ali ne mogu dva člana Predsjedništva BiH donijeti bilo kakvu odluku bez trećeg, odnosno srpskog člana Predsjedništva, jer time se krši Ustav. Oni nemaju nikakav mehanizam da sprovedu svoje nakane u djelo, ali moramo znati da živimo u takvoj državi, gdje dupli standardi su nešto sasvim uobičajeno – istakao je Vranješ, prenosi Glas Srpske.