Vučić na otvaranju dionice “Autoputa mira“: Ovo će biti najprometniji put za 20 do 25 godina

U Merošini kod Niša otvoreno je prvih 5,5 kilometara “Autoputa mira“ koji će u dužini od 77 kilometara povezivati Niš i Merdare, što će biti dio putne mreže koja preko Prištine i Tirane vodi do Drača, javlja Anadolu.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i šef delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuel Žiofre na svečanom otvaranju govorili su o velikom značaju ovog kapitalnog projekta.

Put će, kako je naveo Žiofre, povezivati jug Srbije sa zapadno-balkanskom mrežom i omogućiti slobodan tok ljudi, robe i kapitala od Niša preko Prištine do Tirane i Drača.

“Ovo je novi put koji treba da bude put mira, stabilnosti i pomirenja i zato smo ga nazvali ’Autoput mira’. Dionica koju danas svečano otvaramo prvi je segment mnogo većeg projekta koji će Niš i druge gradove u ovom dijelu Srbije povezati sa Jadranom sve do Drača. Smatramo da će autoput Niš – Merdare biti kičma regionalne putne mreže“, naglasio je Žiofre.

Istakao je da je izgradnja autoputa dio sveobuhvatnijeg evropskog investicionog plana za Zapadni Balkan za velike infrastrukturne projekte koji će do 2027. godine, prema njegovoj najavi, mobilisati i do trideset milijardi eura.

“Riješeni smo da nastavimo dobru saradnju sa Srbijom i predstavnicima lokalnih vlasti na daljem podizanju čitavog transportnog sistema, pogotovo sa njenim susjedima. Veze koje Srbija ima sa Evropskom unijom već su jake, a postaće još jače u budućnosti“, kazao je šef delegacije EU-a u Srbiji.

Dodao je da Evropska unija u Srbiji radi i na izgradnji brze pruge Beograd – Niš i elektrifikaciji pruge koja povezuje Niš i Bugarsku.

Vučiić je zahvalio Evropskoj uniji na “velikoj podršci i pomoći“.

“Oni su nama za ovaj put dali četrdeset miliona eura poklona. To se kaže, valjda, grant. Četrdeset miliona eura smo dobili na poklon od poreskih obveznika Evropske unije. Hvala im na tome. To je veliki novac za našu zemlju, to je za nas na ovom području 3.5 ili 4 kilometra punog profila autoputa i beskrajno im hvala na tome. Posebno tu blagodarnost dugujem Evropskoj investicionoj banci i Evropskoj banci za obnovu i razvoj koje su bili dobri finansijeri i pod veoma, veoma povoljnim uslovima pristali da nam pomognu u izgradnji ovog kapitalnog objekta“, rekao je Vučić.

Zatim je objasnio zašto projekat naziva kapitalnim.

“Ja sam ponosan što će nas ovaj put povezati i sa Srbima, i sa Albancima na Kosovu i Metohiji, i sa Albancima u Prištini, i sa Srbima u Gračanici, i sa Albancima u Tirani i Draču. I samo da objasnim Srbima i svima koji ne žele da vide budućnost i zašto moramo da gradimo. I zato se ja nadam, gospodine Žiofre, da vi nama obezbijedite još 60-70 miliona eura poklona, zato što će ovo biti jedan od najprometnijih autoputeva za samo 20 do 25 godina“, kazao je Vučić.

Kako piše u saopštenju Koridora Srbije, za prve četiri dionice autoputa, od Niša do Beloljina, obezbjeđeno je 225,6 miliona eura. Investicioni grant EU-a iznosi 40.6 miliona eura, 85 miliona eura je zajam od Evropske banke za obnovu i razvoj, a 100 miliona eura zajam od Evropske investicione banke.

Put od Niša do Merdara ukupne dužine 77 kilometara imaće 88 mostova, sedam raskrsnica i 35 tunela.