Xavi: Razočaran sam odlukom Dembelea, jako dobro smo ga tretirali

Ousmane Dembele (26) prije šest godina došao je u Barcelonu kao novi Neymar. Sukladno tome je i plaćen. Borussia Dortmund za gotovo tinejdžera koji je u klubu bio tek jednu sezonu dobila je čak 135 miliona eura.

Dembele je tako postao najskuplji igrač u historiji Barcelone. Ubrzo se priključio nizu najskupljih promašaja tog kluba.

Dembele je u Barceloni imao sjajnih utakmica i proplamsaja velikog talenta, ali je ostao upamćen prije svega po ogromnim oscilacijama, nezrelosti i nizu ozljeda. Zato se učinak desnog krila od 185 utakmica, 40 golova i 43 asistencije smatra nedovoljnim i nedostojnim ogromne cifre koja je za njega plaćena.

Barcelona je na kraju što se tiče Dembelea ostala kratka za čak 110 miliona eura. On je naime sve dogovorio s PSG-om oko transfera u taj klub i to zahvaljujući klauzuli u svom ugovoru s Barcelonom.

Prema njoj je mogao otići u klub koji za njega najkasnije do 31. jula ove godine ponudi 50 miliona eura. Preksinoć malo prije ponoći PSG je poslao službenu ponudu s tim iznosom, a Dembele je također pismeno zatražio od Barcelone da ga pusti. Barcelona se tako mora odreći igrača u kojeg je vjerovala i stajala iza njega i kada mu nije išlo, a to je bilo često te mu je dala produljenje ugovora.

“Rekao nam je da želi otići nakon prijedloga PSG-a. Šteta, jako smo ga dobro tretirali tu u Barceloni. Razočaran sam njegovom odlukom”, rekao je Xavi Hernandez za TV3 o Dembeleu.