Zašto još nije riješena kupovina jablaničkog “Granita”

Nešto više od dva mjeseca prošlo je otkako je ponuda kompanije LAKE d.o.o. Sarajevo vlasnika Nedžada Bubice za prodaju privrednog društva “Granit” Jablanica u stečaju ocijenjena najboljom, no na kupoprodajni ugovor još nisu stavljeni potpisi.

Potvrdio je to Abid Šarić, stečajni upravnik “Granita”, nekadašnjeg giganta u kojem je vrijednost granitne sirovine procijenjena na nevjerovatnih 40 milijardi američkih dolara.

Šarić je kazao da je praktično pitanje dana kada će na prodaju “Granita” biti stavljena tačka.

– Izvijestili smo o svemu Vladu Hercegovačko-neretvanskog kantona, odnosno nadležno ministarstvo, iz kojeg su zatražili dodatna izjašnjenja u vezi s nekima od odredbi, kao i određenu dokumentaciju, od originalnog izvoda iz sudskog registra, prijedloga o načinu reguliranja naknada i slično. Zapravo, čekamo konačan prijedlog ugovora kako bismo uputili zahtjev za izdavanje dozvole za eksploataciju – rekao je Šarić za Avaz.

Pojasnio je da će po dostavljanju tražene dokumentacije ponuđač položiti sredstva na račun i krenuti u izmirenje obaveza te je podsjetio da se radi o obavezama u iznosu od 20,5 miliona KM koje se trebaju namiriti iz kupoprodajne cijene.

S druge strane, u Vladi HNK, koja je vlasnik 67 posto državnog kapitala u “Granitu”, odnosno u Ministarstvu privrede HNK su potvrdili da su zatražili određene podatke i svojevrsnu provjeru kompanije čija je ponuda ocijenjena najboljom. To se, prije svega, odnosi na sudske podatke o poslovnoj sposobnosti najboljeg ponuđača.

Također, ukazali su na to da je posljednjom odlukom o dodjeli koncesije tom preduzeću na period od 30 godina preciziran uvjet koji se odnosi na to da „Granit“ u roku od četiri mjeseca zaključi ugovor sa strateškim partnerom, kako je predviđeno stečajnim planom.

– Umjesto ugovora, mi smo dobili sporazum sa strateškim partnerom. To su dva potpuno različita pojma, dakle, sporazum nije u rangu ugovora. Potrebno je otkloniti sve nejasnoće kako bi Vlada HNK mogla dati zeleno svjetlo – kazali su iz Ministarstva privrede HNK.
Jablanički „Granit“ je deset godina u stečaju, gdje se našao zbog niza loših odluka bivših uprava. Radnici, njih 187, koliko ih je trenutno, uglavnom rade za gole, minimalne plaće. Svi oni bi trebali zadržati svoja radna mjesta, a, kako je Šarić rekao, prema biznis planu najboljeg ponuđača, neophodna su i nova zapošljavanja.