Zašto se bahati poslodavci iživljavaju nad radnicima: “Tjerao me da čistim fuge sa pločica”

Nakon provedene istrage koju je preuzelo Tužilaštvo HNK – podružna kancelarija Konjic, Amir Džafić, vlasnik hotela “Jablanica”, koji je u utorak brutalno pretukao svoju uposlenicu, bit će pušten da se brani sa slobode.

Kako nam je iz Tužilaštva potvrđeno, jučer je napadnuta uposlenica hotela „Jablanica“ K. E. (28) otpuštena iz bolnice te je saslušana u Tužilaštvu.

– Osumnjičeni i oštećena su saslušani, sve je prikupljeno te je utvrđeno da nema elemenata za pritvor. On je na zadržavanju bio dva puta po 24 sata i bit će pušten na slobodu – rečeno nam je iz Tužilaštva.
Pooštriti kazne

Dodali su da se istraga protiv osumnjičenog nastavlja te da će on sigurno biti kažnjen za svoje postupke.

Enisa Klepo: Svaka ‘muzika’ bi završila tučnjavom. Pretukao je i gosta. Probala sam se braniti, no on ima preko stotinu kila…”

Iz Sveučilišne kliničke bolnice Mostar za “Avaz” je potvrđeno da je djevojka kod njih hospitalizirana na Odjelu za maksilofacijalnu hirurgiju. Kako su naveli, riječ je o teškim tjelesnim povredama.

Kako nezvanično saznajemo, do napada je došlo nakon svađe zbog plaće. Usljed rasprave o radnopravnom statusu, došlo je do naguravanja i tučnjave u kojoj je djevojka izvukla deblji kraj.

Ovaj slučaj otvorio je Pandorinu kutiju kada su u pitanju radnici koji su izloženi svim vrstama mobinga i iživljavanja.

– Bosanskohercegovačko društvo je posljednjih godina sve više obojeno različitim oblicima nasilja, od verbalnog, vršnjačkog, porodičnog, sve do nasilja prema drugom i drugačijem, dok se mobing na radnom mjestu, tek na zahtjev Sindikata, počeo tretirati kao neprihvatljiv oblik ponašanja koji mora biti sankcioniran – kazao je za “Avaz” predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Selvedin Šatorović, komentirajući posljednji događaj iz Jablanice, kada je poslodavac, vlasnik hotela, pretukao uposlenicu.

Od nadležnih očekuje da istraga bude brzo provedena, a počinilac najoštrije kažnjen, kako bi slučaj iz Jablanice bio posljednji te vrste u BiH.

– O mnogim slučajevima, nažalost, radnici i radnice šute, jer se boje da će izgubiti radno mjesto, a time i izvor preživljavanja. Nasilje koje se desilo u Jablanici je vrh ledenog brijega za koji se nadamo da će otvoriti oči nadležnima i natjerati ih na pooštravanje kazni počinilaca nasilja – dodaje Šatorović.

On ističe da je Savez samostalnih sindikata BiH u više navrata tražio jačanje inspekcijskih službi i češće inspekcijske nadzore, kako bi se osiguralo da radnici rade na sigurnim radnim mjestima i u povoljnim uvjetima. Istovremeno, članovi Sindikata se pozivaju da prijave svaki oblik nasilja i uznemiravanja na radnom mjestu.
Oduzeta prava

– Mi smo tu da im pružimo svu potrebnu podršku, ali je na organima vlasti, posebno na policiji i sudstvu, da im pruže zaštitu kada se takvi slučajevi prijave. Kada je riječ o posljednjem slučaju koji se desio u Jablanici, na vidjelo je isplivao sav bahat odnos domaćih poslodavaca, čast izuzecima, koji radnike smatraju modernim robovima.

Što oni, ustvari, i jesu zbog zakonskih rješenja prethodne vlasti koja je smatrala da im je 596 KM dovoljno za život. Zakonom o radu dali su sva prava poslodavcima i sve oduzeli od radnika i na kraju su smatrali da trebamo biti sretni što radimo, uz sve oblike omalovažavanja i ponižavanja, sve do ovog najnovijeg, fizičkog maltretiranja – ističe Šatorović.