Zašto se Njemačkoj dešavaju talasi bankrota?

Porast nelikvidnosti samo je posljednji od mnogih pokazatelja da je stanje njemačke privrede sve lošije.

Prema Međunarodnom monetarnom fondu (MMF), Njemačka je jedina velika ekonomija u kojoj se očekuje smanjenje BDP-a 2023. godine, dok inflacija ostaje visoka na 6,2 posto.

Broj kompanija koje su bankrotirale značajno je porastao u julu, sa skoro četvrtinom više nego u istom mjesecu prethodne godine, saopštio je Savezni zavod za statistiku.

Posmatrači su već povukli paralele sa ranim 2000-im kada je zemlja nazivana “bolesnikom Evrope” zbog usporenih ekonomskih performansi.

– Ako vlada ne preduzme odlučnu akciju, Njemačka će verovatno ostati na dnu tabele rasta u eurozoni – rekao je za Reuters Ralf Solven, ekonomista Komercbanke, prenosi Euractiv.

Njemačka je posebno teško pogođena ratom u Ukrajini zbog velike zavisnosti od uvoza energenata iz Rusije.

Međutim, postoje i strukturni razlozi za njen ekonomski pad, poput pretjeranog oslanjanja na izvoz, nedostatka investicija i nedostatka radne snage.

Njemačka vlada je, međutim, pokušala da ukaže na povjerenje u njemačku ekonomiju i umanji strah od nadolazeće ekonomske krize, a ministar ekonomije Robert Habek je istakao privatne investicije kako bi spasio stvar.

– Trenutno oko dvije desetine kompanija planira velike investicije u Njemačkoj, sa ukupnim obimom ulaganja od oko 80 milijardi eura – rekao je on u intervjuu za Funke Media Group.